Garlaicīgais marts :-)

April 3, 2024 - Reading time: 2 minutes

Lai gan februāris un marts parasti ir visgarlaicīgākie gada mēneši, tomēr visbiežāk tieši marta beigās izteikta kļūst pavasara gaisotne un sākas arī neliela rosība dārzos. Katru dienu dārzos parādās jauni krāsaini sīkumiņi, dārzi kļūst interesantāki gan dārzu kopējiem, gan vienkāršiem dabas baudītājiem.
Mēģinu ar fotoaparātu sekot gan sava, gan tuvumā esošo Rīgas dārzu, to skaitā, LU BD gadskārtējai atdzimšanai. Pēc 10 gadiem varēšu nodarboties ar arhīva izpēti, lai kaut ko gudri secinātu arī par klimata pārmaiņām.

Neaizraujos ar apnicīgajām mediju "atklāsmēm" visā, kas saistās ar Putinu vai Trampu, vai "satraucošajiem" notikumiem mūzikas augstskolā. Mobings kļuvis par ierastu tēmu medijos. Protams, visiem prātā arī karš Ukrainā un neprognozējamā Krievija. Atliek vien nezaudēt optimismu, vērot ainavu aiz loga un klusi sūkstīties, ka nekā jauna. Un, ieraduma pēc, kaut ko ievietot savā FB profīlā.
Copes startu esmu atlicis uz aprīli. Marta pēdējās dienās nopietns siltuma vilnis sasniedza arī Latviju, dažuviet pat tiek uzrādīti jauni Latvijas siltuma rekordi. Kopumā marts šogad bija par +3° siltāks par normu.

Latvijā ir vimbu laiks, labi lomi arī lašu un taimiņu medniekiem. Mušiņotāji sāk apgūt taimiņu copi jūras līcī. Jaunākās ziņas par skaistiem lomiem man saistās ar copi Zviedrijā, kur šobrīd sākas efektīvākais zemledus copes periods. Edgars Bite nupat ar savu mikriņu aizveda vairākas makšķernieku ģimenes uz ziemas copi Malgomajā pie Raivo. Jau pirmā diena, kad faktiski notika tikai iesildīšanās, visiem, kas bija uz ledus, dāvāja apbrīnojamus asaru lomus. Tie ķērušies kā negudri, kilogramnieki nebija retums, bet lielākais esot bijis 1,9 kg.

Draugi mani aizvizināja uz Cēsu pusi līdz daudziem ziedu mīļotājiem pazīstamajai saimniecībai "Jaunrūjas", kur netālu no Ungura ezera saimnieko Jānis un Guna Rukšāni. Marts te esot krokusu laiks, varēju pamielot acis gan ar eksemplāriem no lielākās Latvijā krokusu kolekcijas, gan ar citiem marta ziediņiem.

Apciemoju Latvijas Universitātes Botāniskais dārzā 3.martā startējušo Karines Paronyanc miniizstādi "Atdzimt no pelniem" ar dažādām izdarībām bonusā. Protams, pie reizes nobildēju arī BD jaukumus, to skaitā pirmos krāsainos zalktenes, burvjlazdas (Hamamelis vernalis) ziediņus un acālijas.

Share to Facebook


Pelēkais februāris 2024

February 29, 2024 - Reading time: ~1 minute

Februāris šogad visai silts, mēneša beigās sniegs kārtējo reizi pazuda, līņā. Toties ūdens līmenis dārzā neredzēti augsts.
Nekādās aktivitātēs copes jomā šomēnes neiesaistījos, ja neskaita lēnu gatavošanos savlaicīgi ieplānotajam braucienam uz Norvēģiju maija beigās.
Pēdējās dienās parādās ziņas par labiem vimbu lomiem visās klasiskajās vimbu upēs. Labas ziņas arī no lašu frontes Salacā, 8-10 kg eksemplāri nav retums.

Ar fotoaparātu arī neko ievērības cienīgu neatrodu, tuvējā apkārtnē viss ir stipri pelēks. Lai nezaudētu kvalifikāciju, ciemojos LU Botānisko dārzā, kur atklājās gadskārtējā acāliju ekspozīcija. Darbošanās ar fotoaparātu un bilžu mērķtiecīga apstrāde vienlaicīgi ļauj uzlabot savu bilžu pēcapstrādes arsenālu, tai skaitā ar jauniem paņēmieniem fotošopā.

Share to Facebook


Kārtējais janvāris

February 1, 2024 - Reading time: 2 minutes

Janvārī nosvinēju kārtējo jubileju un pārkāpu nozīmīgam skaitlim, kas iezīmē robežstabu kārtējam jaunam priekšā stāvošam etapam. Izskatās, ka ar dažām aktivitātēm copes jomā tupmāk būs jābūt uzmanīgākam. :-)
Ja neskaita zemledus makšķernieku veikumus, ziņas par skaistiem lomiem parādās pamatā informācijā par licencētās lašu copes rezultātiem Salacā. Mainoties gaisa temperatūrai mainās arī ledus apstākļi Salacā un tās pieejamība, attiecīgi, arī ziņas par noķertiem nopietniem eksemplāriem uzvirmo neregulāri. Aleksejs Š., kurš vēl necik sen pie manis darbojās, lai pilnveidotu savu mušiņmakšķerēšanas metienu tehniku, atsūtīja bildi ar metrīgu lasi, kuru 15.janvārī viņš ar mušiņmakšķeri nomedīja Salacā.

Ziemas copi esmu pilnībā nolicis malā, tāpēc janvārī brīva laika netrūkst. Sāku inventarizēt, kaut cik sakārtot ar domu padarīt publiski pieejamu visu, kas pēdējo 25 gadu gaitā sadarīts un fiksēts rakstiski un fotogrāfijās. Pieejamībai esmu sācis veidot Satura rādītāju.

Mēģināju saskaitīt, - savā datorā atradu aptuveni 134 tūkstošus fotogrāfiju. Tās uzņemtas sākot ar 2000.gadu, kad pilnībā pārgāju uz digitālo fotogrāfiju. Diemžēl, daži serveri, uz kuriem sākuma posmā glabāju pirmajos gados izveidotos fotoalbumus, piemēram, poga.lv kopā ar manām bildēm ir pazuduši nebūtībā. Tagad mēģinu gan restaurēt pazudušos, gan sakārtot bildes jaunos albumos, kurus izvietoju uz Photo Google servera. Ar domu, ka Googles serveru mūžs būs garāks.

Share to Facebook


About

Translater C&P

Laika prognoze

 
fly fly fly fly fly fly
 

Interesantas lapas

Kontaktiem