| Home |

Nedaudz par ēdieniem copes vietā

Sveiki visiem!

Darbu un citu apstākļu dēļ šoreiz nebūs copes ceļojuma atskaite, bet nedaudz par ēdieniem. Ceru, ka patiks apraksts un kādam lieti noderēs :-)

__________________________

Tie, kas ir bijuši man dažādās dzīves situācijās līdzās, zina manu attieksmi pret ēst gatavošanu.

Divas lietas es sen jau gribēju iemācīties gatavot – Burgundijas liellopa sautējumu un Rostbifu. Līdz Rostbifam neesmu vēl ticis (nu nevaru atrast sev piemērotu variantu, par kuru būtu drošs, ka neizbojāšu gaļu), bet Boeuf à la bourguignonne jau gatavošu atkārtoti.

Kā jau ierasts, nekad neņemos ar precīziem gramiem, litriem utt. Viss notiek „uz aci” + vēlāk redzēsiet, ka viss ir aptuveni un kāpēc tas tā ir.

Idejas gan smeļos dažāda veida receptēs, gan rakstiskās, grāmatās, gan video utt. Bet – tur ir tikai idejas, jo varianti ir dažādi, savukārt es gatavoju savu variantu. Un cilvēki saka, ka viņiem garšo.

Boeuf à la bourguignonne

Labi, ka ir man radinieki, kas strādā tirgū (paldies, Irēnastant! J), kas man piegādā svaigu gaļu. Tātad, es tiku pie gandrīz 2 kg liela jaunlopa mīkstuma, bet te jūs jautāsiet, receptē taču ir 1,7 kg. Nu, re, te ir tā, ka es vienmēr padomāju par rītdienu. Grami 50 aizgāja nebūtībā (dažas cīpslas un krikumi sunim), savukārt 250 gramus sagriezu smukās mazās šķēles, kastīte iekšā un uz saldētavu. Kad gribēsies ēst, atsaldēšu un pagatavošu vakariņas diviem (eh, romantika, sveces, vīns un liellopiņš :-)).

Labi, bet atpakaļ pie „burgundieša”. Gaļu sagriezu palielos gabaliņos, apkaisīju ar melniem pipariem un atstāju uz stundu ievilkties (oriģinālā versijā gaļu var marinēt vīnā, šoreiz nebija laika, jo rīt ciemos jānes gardums). Sagriezu kādus 10 palielus šampinjonus (šoreiz man brūnie trāpījās pa rokai, tad notīrīju 4 vidējus burkānus (nu nezinu, cik tas svērtu, pieņemsim grami 400 :-)), 2 ķiploku galviņas. Nu labi te atkal atkāpe (nu nevaru es normāli recepti uzrakstīt :-)). Tātad, vai zināt, kā visātrāk notīrīt ķiplokus? Uzliek uz dēlīša ķiploka galviņu, ar dūri uzsit virsū (es taču saku, pavāriem ir jābūt vīriešiemJ) – galviņa sadalās mazajās daiviņās J. Tad visu ieliek katliņā ar vāku (var arī izmantot bļodu) un krata ātri sekundes 10-15. Un viss, daiviņas ir notīrītas. Neticat? Pamēģiniet! :-)

Atkal es novirzījos. Tad visus dārzeņus pieliku klāt gaļai un vēl nedaudz apkaisīju ar melnajiem pipariem. Tad sagriezu bekonu. Notīrīju sīpolus. Viss, pietiek, laiks atvērt sarkanvīnu, viņam taču jāelpo, vai ne ? Klasiski esot ņemt šim ēdienam vīnu, kas gatavots no Pinot Noir vīnogām vai Beaujolais utt. Nu Rimi nebija, bet akcijā bija man tik tīkamais „ziemas” Jacobs Creek – Shiraz Greenache. Stiprs, smags un spēcīgs. Labi, īsāk sakot, labs vīns :-)

Labi, viss ir sagatavots, tagad sākas 2.daļa – cepšana. Uzkarsējam pannu, uzmet sagriezto bekonu (nu te atkal – 75 grami receptē tāpēc, ka paciņā bija 110 grami, bet es pagaršoju, vai nav vecs un dažas šķēlītes atstāju brokastīm vēršacu komplektam :-)), pielej nedaudz olīveļļu. Tad ņem gaļas gabaliņus, apvārta miltos un apcep viegli brūnus un kārto „pīlē” (bekona „kraukšķus” noliek maliņā, tie būs vajadzīgi vēlāk). Jā, vecā labā „pīle” ir laba manta. Pēc tam apcep dārzeņus (ķiploki, burkāni, sēnes). Kamēr tie cepas, uzvāru ūdeni un nedaudz apleju gaļas gabaliņus. Tad pievienoju apceptos dārzeņus un to visu uz plīts uzvāru. Tikko sāk vārīties, tā ņemu nost un iepriekš sasildītā cepeškrāsnī (175 grādi) lieku uz stundu (ir taimeris).


Nu ko, stunda ir pagājusi, virtuve sāk pīkstēt un es dodos turp. Jā, virums smaržo labi. Tagad piešauju laurlapu, smaržīgos piparus un vīnu. Atkal atkāpe – ja pudelē ir 750 ml, kāpēc tikai 600 ml ir receptē. Atbildu – principā receptē paredzēta pudele (750 ml), bet glāze vīna aizgāja garšas kārpiņām, jo visu laiku ir kaut kas jāgaršo, jo savādāk nekas nesanāks :-). Liekam vāku atkal virsū un atkal uz stundu tajā pašā cepeškrāsnī uz tiem pašiem 175 grādiem. Nu var atpūsties kādu laiciņu.

Nē, nevar viss, palikuši mums ir sīpoli un pētersīļi. Sīpoli ir jāsagriež un jāapcep. Gribam raudāt? Nē, pareizi! Tāpēc sīpolus paši negriežam, bet pasaucam Mr.Blenderi – 2,5 sekundes un lieta darīta :-)Tātad, kamēr „pīlei” iet otrā stunda, es apcepu sīpolus, kam pievienoju arī saujiņu ar pētersīļu lapām Un pataupītos bekona „kraukšķus”.

Otra stunda ir pagājusi. Atveru „pīli”, aromāts ir ļoooti labs. Pagaršoju, sāli nemaz nevakag (to pašā sākumā, bet pavisam nedaudz liku klāt). Pielieku sīpolus/pētersīļus/bekonkraukšķus un uzlieku vāku (joprojām nekas tur netiek maisīts kopā!) un ielieku cepeškrāsnī uz vēl vienu, t.i., trešo stundu. Bet! – cepeškrāsni izslēdzu. Attiecīgi „pīle” tur stāv tajā siltumā, kamēr temperatūra lēnām krītas.

Nu tad 4 stundas (1 h sagatavošana, 2 h cepeškrāsns, 1 h „final” sildīšana) ir pagājušas, es esmu izsalcis, jūs jau arī siekalu teciniet, nu pat tūlīt ēdīsim! Nekā nebija, mani draugi. Vakars ir beidzies, ejam čučumuižu lūkoties. Skumji, bet fakts. „Boeuf à la bourguignonne” ir praktiski gatavs, bet tikai praktiski, bet ne līdz galam. Viņam vēl pa nakti jāievelkas, jāsapņo skaisti sapņi, jādomā labas domas :-) Tātad šovakar mēs neēdam. Neviens :-)

Jauna diena. Liekam „pīli” uz plīts, uzvārām un tad 1 h lēnām izkarsējam (tā, lai virst, nevis vārās). Tagad gan viss – klājam galdu, liekam šķīvjus, pievārām klāt kartupeļus un vieglus salātiņus un aiziet. Par Burgundiju, par Franciju! Par pavāriem, par latviešiem! Par ēdājiem un slavētājiem!


P.S. Ā, pavisam aizmirsu! Kad veikalā pērkat vīnu sautējumam, jāpērk ir 2 pudeles. Jo klāt pie sautējuma jādzer tas pats vīns, ko izmantojāt sautējumā. Tad garša sasniedz savu pilnību :-)


1,7 kg jaunlopa mīkstuma
75 g kūpināts bekons
600 ml sarkanvīns
200 gr šampinjoni
400 gr burkāni
400 gr sīpoli
2 ķiploku galviņas
Melnie pipari, sāls, milti, laurlapa, 6 smaržīgie pipari, olīveļļa, pētersīļi.


Trešdiena 11 Septembris 2013 06:50 Lietotie tagi: , , , ,